La Masia Vila-seca de Cunit

Si existeix un edifici que caracteritza el territori de Catalunya i més concretament el territori del Baix Penedès, aquest és la Masia. Les Masies formen part i produeixen d’identitat històrica dels nostres territoris, són importants per entendre l’evolució i el funcionament històric del nostre territori, ens mostren com la gent que vivia en aquestes terres en el passat es relacionava humana i geogràficament amb el territori que els envoltava. En definitiva formen part de la cultura i identitat pròpia del Penedès i més concretament de Cunit, pel cas en qüestió.

Moltes d’aquestes Masies, sobretot al Penedès, podríem trobar els seus orígens en una època medieval, romana i fins i tot ibèrica. Les concepcions i les maneres d’entendre i d’interactuar amb el territori d’altres èpoques històriques, ens mostren una concepció en “xarxa”, localitzant les Masies en dispersió, allunyades les unes a les altres, però sempre en connexió entre elles.

A Cunit es poden localitzar nombroses d’aquestes Masies, que ens permeten d’entendre la historia i la cultura pròpia del poble. Moltes d’aquestes Masies han quedat englobades en les urbanitzacions que es varen desenvolupar de manera anàrquica i sense cap pla directori ni de control a partir dels anys setanta, produint el que es coneix com un nou procés de territorialització, on la masia perdia la seva funcionalitat originaria. Podríem citar les masies de cal Cego, cal Rectoret, Cal Nicolau, cal Chondes, i sobretot la que ens preocupa, la Masia de Vilaseca de Cunit.

La Masia Vilaseca, està localitzada a l’ urbanització de Costa Cunit-Cubelles, pertanyent al terme municipal de Cunit. La toponomàstica de la masia, ens podria fer remuntar al període dels romans, doncs la terminologia “vila”, es remunta a les “viles” romanes els prototips de les actuals masies, i que els romans van desenvolupar per explotar econòmicament les terres que treballaven. Queda clar que aquesta Masia podria ser sinó ho és, l’edifici mes antic del poble de Cunit, d’aquí la seva importància, no només cultural sinó també històrica i geogràfica.

Però Per què escric aquest article referent a la Masia Vilaseca de Cunit?

Doncs perquè el nostre ajuntament, encapçalat per la nostra, ja famosa, alcaldessa-senadora, s’està comportant, com sempre fa amb els temes referents a l’identitat de la cultura cunitenca, d’una manera ambigua. Ambigua per que? Segurament perquè els dirigents del nostre ajuntament, se’ls hi escapa la dimensió històrica del poble, ja sigui per falta de coneixement i de reflexió històrica, ja sigui perquè no són gent originaria de Cunit i la sensibilitat vers els patrimoni històric del poble és mínim per no dir nul.

Ja ens va recordar, la senyora Alcaldessa-senadora, en el seu monòleg del dia 2 de juliol, del perquè la seva família i ella, com tanta altra gent de Barcelona i rodalies va venir a viure a Cunit, simple i exclusivament per les seves platges. Resumint , que la nostra Alcaldessa-senadora, continua demostrant que per ella Cunit no deixa de ser simple lloc, sense historia, però amb platges, no té cap consideració històrica ni geogràfica del territori al respecte.

Tampoc es cap sorpresa, quan pel poble, el seu aliat polític des de fa molts anys, el senyor primer tinent d’alcalde, va comentant que fins que ell no va arribar per aquestes terres, aquí no hi havia rés, ignorant més de 2000 anys d’història a Cunit, hi ha documentat diferents assentaments ibers a Cunit, presentant-se com una especia de “Mesies”, que no Masies, Déu n’hi do amb l’equip de Govern.

Els propietaris actuals de la Masia Vilaseca, recordem que està considerat com a be d’interès local pel darrer POUM aprovat per l’actual equip de govern, van pensar a fer unes obres per tal d’ampliar la capacitat edificable del recinte. Aquestes obres d’ampliació han afectat de manera considerable l’originalitat i la façana de l’edifici en qüestió, posant en perill l’estructura originaria de la Masia.

El BOP, Bolletí oficial de la província de Tarragona, informava a l’ajuntament de Cunit sobre l’enderroc de les construccions i ampliacions realitzades en aquesta Masia de manera abusiva, però com caracteritza aquest govern municipal, no s’ha fet res de res. Algunes veus diuen que estan intentant guanyar temps per poder legalitzar unes obres que no són legals, d’aquí la manca de sensibilitat històrica no només de l’alcaldessa-senadora, que fins a un punt es comprensible, sinó també de tota la colla de tècnics i assessors, que no ser que fan a l’ajuntament.

M’agradaria saber, com a Geògraf polític que sóc, on ha après la nostra alcaldessa-senadora, els conceptes de cohesió i de territori, i perquè no el concepte de cohesió territorial, sóc curiós, perquè em demostra que no en te ni la mes mínima idea, no només pel que diu sinó sobretot pel que fa.

Esperem que la senyora alcaldessa-senadora, respectant el Cunit que ella tant estima i enyora quan està per Madrid, restitueixi el caràcter original de la Masia de Vilaseca de Cunit abans de que sigui massa tard, sinó el que farà serà confirmar la dita que sempre em deia la meva avia: “de fora vingueren i de casa ens tragueren”.

2 comentaris

  1. Le voy a decir lo que hacen los Pyton con el patrimonio historico.Lo cubren con un plastico y le meten cascotes y mortero por encima. Sobre Cal Pla mis pesquisas me han llevado hasta SUMCO.Y ahi esta, asi esta, supongo que a la espera de recalificacion urbanistica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s