El patrimoni de Cunit, qui el tutela?

Sempre es parla de la importància de tutelar el llegat patrimonial d’un poble. El seu valor no és només de caràcter històric, ja de per si molt important, sinó que forma part del paisatge cultural d’un municipi, forma part de la identitat col•lectiva de la gent que hi viu.
A Cunit, sembla que les autoritats municipals estan per sobre d’aquestes consideracions. Aquest comportament podria tenir dues causes. La primera, una deixadesa institucional sobre aquestes qüestions per falta de sentiment d’apartenença, del que significa Cunit, i al valor que els cunitencs tenim del nostre patrimoni. La segona, una falta de sensibilitat vers la historia, la cultura i la identitat, del municipi, que, formalment, representen de manera institucional.
Des de fa un any la deixadesa dels edificis amb una importància arquitectural, històrica i geogràfica, estan deixats en un estat quasi ruïnós.
La Masia Vilaseca, l’edifici més antic del municipi,que havia de tornar a la seva fisonomia natural, desprès d’unes obres, sense els permisos adients, que no respectaven la seva consideració històrica, continua igual, amb una ampliació abusiva, l’ajuntament no ha fet res al respecte, ha passat un any i com si res, els cunitencs continuem esperant…
La Masia de Cal Pla, una altra joia arquitectònica del municipi, fa , literalment, pena. Ha passat de ser un dels edificis emblemàtics del municipi, a convertir-se en una casa okupa, passant per una zona de Paintball, aquest joc de guerra amb bales de pintura. L’ajuntament no s’ha preocupat de contactar amb el propietari, i obligar a conservar aquest edifici com hauria de ser vist la seva consideració institucional en el catàleg elaborat pel mateix ajuntament, els cunitencs continuem esperant…
El Restaurant Avi Pau, un edifici si més no de formes característiques, i amb una historia més que peculiar, continua deixat allí, esperant que pateixi un incendi, o que caigui per si sol, com la masia de cal Pla, esperant que ningú prengui mal.
Estar clar que de les poques sensibilitats que té aquest govern municipal, la de la conservació del patrimoni, que podria permetre, revaloritzar una hipotètica oferta turística, no està entre les virtuts a tenir en compte.
Però perquè no es fa res al respecte? L’excusa que se sent des de fa un parell o tres d’anys, és la mateixa; la crisi, aquesta paraula que te la culpa de tot. Però que se n’ha fet de la gran quantitat de diners que es van recaptar amb impostos indirectes que es cobraven fins fa tres anys, quan la construcció era el modus vivendi i el modus operandi d’aquesta comarca i d’aquests ajuntaments?
Curiosament, a només 3 km tenim un exemple de tot el contrari. L’Ajuntament de Calafell, ha sabut, i en l’actualitat, encara ho esta fent, tutelar un patrimoni històric i geogràfic, que proporciona una gran quantitat de inputs econòmics; des del punt de vista turístic, des de l’ensenyament, i sobretot des del punt de vista d’estar orgullosos del poble on viuen.
Malauradament fins quan haurem de patir aquest prejudici els cunitencs i cunitenques? Esperem que no passi del maig proper.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s