Fira de Novembre; Vilanova capital del Penedès

 

WIDGET_F_NOV3_2015

 

El passat cap de setmana va tenir lloc la 25ena edició de la Fira de Novembre a Vilanova
i la Geltrú. Com bé descrivien els organitzadors, una de les fires multisectorials, a l’aire lliure,  més importants de Catalunya.

El Conseller de Territori, en Santi Vila, i l’alcaldessa i regidor responsable, na Neus Lloveras i en Gerard Figueras, van inaugurar el certamen a la Plaça de la Vila, acompanyats d’altres alcaldes i regidors del territori.

La Fira de Novembre és la Fira de la ciutat, doncs es distribueix pels llocs més característics de la ciutat de Vilanova, denotant així la seva importància per la ciutat, tant des del punt de vista intern, de cohesió de la vila, com des del punt de vista exterior, de projecció de la ciutat més enllà del seu terme municipal.

Ens centrarem en aquesta segona dimensió, la de la projecció exterior de Vilanova, de l’àrea d’influència de la ciutat respecte a un territori determinat.

El Penedès és una de les regions que més a crescut de tot Catalunya en els darrers anys, dins del Penedès, la sub-regió que més a crescut ha estat la regió del Penedès Marítim (Garraf i el litoral del Baix Penedès), i Vilanova i la Geltrú supera ja els 65.000 habitants convertint-la en la ciutat més poblada de tot l’Àmbit de Planificació del Penedès, que inclou ciutats que també han crescut molt com són Vilafranca del Penedès, El Vendrell o Igualada. Però recordem que aquesta sub-regió del Penedès Marítim és la que més a crescut amb diferència, i és on hi viu la majoria de població de l’Àmbit del Penedès, més de 200.000 persones en total.

L’atracció de tot un territori cap a Vilanova ha augmentat els darrers anys; el port, el nus de comunicacions entre la C-32 i la C-15, i la seva posició entre les dues grans àrees urbanes de Catalunya, la de Barcelona i la de Tarragona fan que les seves potencialitats augmentin. La seva estació de trens també és important, pel que fa al servei de rodalies i al servei de mitja distància, servei, aquest últim que es podria millorar, com també es podrien fer arribar a Vilanova el servei de Rodalies de Tarragona, reptes aquests que Vilanova haurà de superar tard o d’hora si vol fer un salt qualitat encara més enllà de l’atractivitat territorial actual.

Cal treballar aquest eix diagonal, auxiliar principal de l’eix del Llobregat, el gran eix que històricament ha articulat la Catalunya moderna.  Al mateix temps l’eix diagonal és una de les columnes vertebrals de l’Ambit del Penedès doncs comunica tres de les quatre capitals penedesenques. Vilanova i la Geltrú esdevé doncs, un dels pols d’atracció de bona part del país, sempre darrera de Tarragona i Barcelona.

Al mateix temps no cal oblidar l’eix marítim, que uneix Barcelona amb Tarragona i que amb la C-32, passa per Vilanova i la Geltrú i que també articula uns dels gran eixos de l’àmbit Penedès, que uneix el litoral del Penedès, i que connecta tota la regió del Penedès Marítim. Tot i que aquest eix presenta tot una sèrie de handicaps que caldrà resoldre a curt termini, per poder treure més suc a aquest eix, avui dia saturat, i perquè Vilanova i la Geltrú es dinamitzi encara més.

L’Àmbit Penedès és un bon negoci per Vilanova i la Geltrú, és una eina i una dimensió territorial ideal per desenvolupament i el progrés de la Vila. Caldria que d’alguna manera i conjuntament amb les altres ciutat del Penedès, Vilanova i la Geltrú liderés les reivindicacions territorials que el nostre territori necessita.

Durant la Fira de Novembre la ciutat ha demostrat la seva capacitat de lideratge dins del territori. Igual que les societats necessiten un líder, els territoris necessiten una ciutat que lideri un projecte territorial col·lectiu que sigui capaç de veure no només les possibilitat de la seva ciutat sinó les del conjunt del territori.

 

@jaumecasanas

Un comentari

  1. Jo Rosalia Gállego Avila nom artístic Rosalynd Belly Dance. Havia estat a Vilanova impartind clases de Yoga Hata Hastanga Pilates Dansa Energética al Sama i al Aqua.
    També sortind ballan i cantan a las festas i events.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s