El Tramvia del Camp

aphv_4184_DSCN8571_TT02_SNCF_T4El projecte del Tramvia del Camp de Tarragona és un projecte de futur i, el més important, un projecte de territori. Un projecte de territori significa que hauria de ser un projecte de tots o la majoria d’agents polítics i socials del Camp de Tarragona, i més concretament del que alguns denominem l’Àrea Metropolitana de Tarragona; els municipis compresos entre el triangle de Tarragona-Reus-Valls, incloent també el pol turístic central de la Costa Daurada; Cambrils-Salou-Vila-Seca.

 

Aquest és un projecte nou al territori i també al conjunt del País. Un Tramvia interurbà. Un projecte que combina l’ús de les vies convencionals de tren i la possibilitat de combinar-lo amb una xarxa estrictament urbana de tramvia. Un projecte semblant ja funciona a d’altres països com França, i més concretament a la Conurbació de Paris, concretament el Tram 4, al nord-est de Paris.

 

Pel Camp de Tarragona aquest projecte esdevé molt pertinent per vàries raons. La primera d’elles, la possibilitat de corregir tots els error passats en termes de polítiques de mobilitat. Ben coneguda és la realitat de l’estació del AVE, que resultat de la manca de posada d’acord entre els municipis i els agents polítics i socials del territori, tothom es queixa que l’estació AVE del Camp de Tarragona està en terra de ningú, i per això és una de les estacions que presenta pitjor ratio de passatgers de tota la xarxa a Catalunya, perdent oportunitats i potencialitats. Amb aquesta línia de Tramvia del Camp es podrien connectar els diferents municipis amb aquesta estació, també amb l’aeroport, i cohesionar encara més aquesta Àrea Metropolitana de Tarragona.

 

La realitat i el futur ens diu que seria un error, el projecte de Rodalies Tarragona RT1 ho demostra, de connectar només Reus i Tarragona, i Vila-Seca perquè és el bell mig. El repte de futur es tracta de connectar amb un transport públic no només les dues grans ciutats de la regió, sinó connectar els polígons industrials, gran motor econòmic del territori, i també l’altre gran sector productiu del territori, el turisme, amb els pols comunicatius que ens connecten amb l’exterior (aeroport-AVE), per on venen els turistes. Sense oblidar als habitants dels municipis implicats, i residents tot l’any que ara manquen d’un transport públic més competitiu i de qualitat.

 

La Generalitat de Catalunya, com a govern del país, i la Diputació de Tarragona, com a interlocutor del territori i com una de les poques organitzacions territorials que apleguen el conjunt de municipis implicats, haurien de coordinar la redacció i les obres d’aquest futur projecte.

 

 

 

@jaumecasanas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s