Catalunya-Europa, Europa-Catalunya

catalunya-en-europaHa passat l’Onze de Setembre, i la mobilització cap a un Estat propi, cap a una Catalunya lliure i sobirana, ha estat un èxit. Des d’aquí felicitar a totes les persones que ho han fet possible.

Ara arriba el període de reflexió. El període de donar respostes a aquesta crida del poble de Catalunya.

Des de dins i fora de Catalunya, sempre es fa present un dubte; quina relació existiria entre una Catalunya independent i el conjunt de la Unió Europea.

A Madrid ho tenen molt clar, i utilitzen aquest dubte com a amenaça, com a practica d’atemoriment vers les aspiracions de la societat catalana. Que si sortirem de la Eurozona, que serem considerats com un Estat a la deriva i sense cap tipus de futur, o en qualsevol cas una deriva cap a la desaparició.

A Barcelona els dubtes poden tenir una consideració més tècnica, en el sentit de trobar els mecanismes i definir els processos cap a una integració completa amb el conjunt de la Unió Europea.

En qualsevol cas, s’obre una gran reflexió, quin és el paper de Catalunya dins de la Unió Europea? Quina relació existeix entre Catalunya i el futur de la Unió Europea? Interessa a la Unió Europea una Catalunya forta i dinàmica?. Moltes són les preguntes que es podrien fer al respecte d’aquesta problemàtica que sorgeix en el camí cap a l’Estat propi.

Deixant per inconsistents tots els arguments que provenen de Madrid, es tracta de jugar a la por, veiem quin són els arguments que ens permetrien veure quin és el pes específic que té i que podria tenir Catalunya com a Estat propi dins del conjunt de la Unió Europea.

Catalunya és una de tres regions amb més pes específic del conjunt de la Unió, compartint aquest rol amb les regions de l’Ille de France, la regió de Paris, i la Llombardia, la regió de Milà. Segurament aquest fet sigui determinat de la estructura territorial catalana, preferentment urbana o periurbana amb un potencial econòmic i social molt destacable. És per això que Catalunya té també un pes específic dins del conjunt de la Unió Europea i també de la zona euro. La Unió Europea no pot permetre el luxe de deixar perdre una de les seves tres regions més importants.

Recordem que el funcionament i la programació de moltes accions de la Unió Europea es fa per regions i no per Estats, els fons FEDER en són un bon exemple, així com la proliferació d’organismes supraestatals com les Euroregions.

No només per això és important Catalunya per a la Unió Europea. També cal tenir present la dimensió geopolítica global, i europea i mediterrània, en particular.

Catalunya és la regió europea més dinàmica del Mediterrani, i no cal oblidar que el Mediterrani és un espai geopolític molt important per Europa i pel món sencer.

Deixar perdre Catalunya, col·lapsada pel seu manteniment dins del sistema polític de l’Estat espanyol, significaria que la Unió Europea abandona el seu rol al Mediterrani. Significaria convertir els països europeus situats al Mediterrani com una perifèria de la pròpia Unió Europea, una zona de transició entre la serietat i el funcionament estatal dels nòrdics o dels germànics, i el caos que significa el continent africà.

Catalunya és un mirall al Mediterrani de la cultura més europea, una zona dinàmica socioeconòmicament i amb una projecció global considerable, com ho demostra l’èxit de la marca Barcelona.

Catalunya és important per Europa, però Europa necessita una Catalunya lliure i sobirana, una Catalunya que disposi dels seus propis mitjans per a gestionar-se com a comunitat política i com a Estat. El fracàs del procés d’emancipació de Catalunya significaria el fracàs de la Unió Europea al Mediterrani, i el fracàs d’un dels postulats basilars del gran projecte europeu, la llibertats nacionals.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s