JFK i el Baix Penedès

JFKEnguany es celebren els 50 anys de l’assassinat del president dels Estat Units d’Amèrica, en John Fitzgerald Kennedy, més i millor conegut com a JFK.

 

El president Kennedy representava una voluntat de canvi en la societat de la seva època. Molts han volgut comparar la figura de Kennedy amb la del president actual Barack Obama, en qualsevol cas, Kennedy representava l’esperança de canvi als Estats Units d’Amèrica, després de la fi de la segona guerra Mundial.

 

A Kennedy li va tocar viure una època difícil, la revolució de Castro, la crisi dels Míssils soviètics, la Guerra de Corea, oficialment encara a dia d’avui sense Pau oficial firmada, el començament del conflicte del Vietnam que havia de portar deu anys de guerra, i d’altres conflictes interns. En Resum que Kennedy s’afrontava a una situació difícil, però va mostrar un clar determinisme i una clara voluntat de superar la situació existent, per tal de poder oferir als seus conciutadans i altres ciutadans d’altres nacions, l’esperança de que el canvi era possible i, sobretot, necessari.

 

La comarca del Baix Penedès presenta molts indicis que ens fan pensar a la situació que va haver d’afrontar Kennedy als Estat Units d’Amèrica. Per sort els conflictes que presenta aquesta comarca no són de caràcter bèl·lic, però no deixen de ser conflictes estructurals que condicionen el seu futur.

 

La comarca del Baix Penedès és exemple de moltes deformacions estructurals. L’Atur, el primer de tots; el fracàs escolar; la manca de coordinació entre sectors productius que podrien actuar complementàriament, la inexistència d’un pla estratègic que permeti projectar-nos cap al futur amb seguretat i optimisme.

 

No tot és frustració; tenim una excel·lent localització, tenim un llegat històric i patrimonial envejable, tenim un sector enoturístic i de turisme familiar amb unes potencialitats enormes, tenim infraestructures de “campions league”, que dirien alguns, com l’IDIADA, i tenim un sector industrial i de serveis articulat al territori, i tenim una societat civil que cada dia pren més consciencia del que vol i del com ho vol.

 

Durant molts anys el Baix Penedès s’ha sacrificat pel bé comú de tota Catalunya i de tots els catalans; el pas, per la comarca, de la majoria d’infraestructures importants de Catalunya n’és un bon exemple, i l’externalitat negativa d’aquestes, la carreguem sobre les esquenes dels ciutadans de la nostra estimada comarca.

 

Recordant i homenatjant a Kennedy i la seva famosa frase, pot ser ha arribat el moment de transició; de no preguntar-se que pot fer el Baix Penedès per Catalunya, i començar a pensar que pot fer Catalunya pel nostre Baix Penedès.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s