La Força del Penedès

Vinyes_del_Penedes,_Castellví_de_la_Marca.       El territori delimitat per l’Àmbit Territorial del Penedès és un territori amb una potencialitat enorme, canalitzar-la és clau pel seu futur i pel futur de Catalunya.

Segurament l’element més significatiu del territori penedesenc sigui el de la seva localització. La centralitat del Penedès ve determinada per dos aspectes localitzatius. El primer, la seva localització respecte a les dues grans àrees urbanes de Catalunya, Barcelona i Tarragona-Reus. La segona, la seva localització respecte al conjunt de Catalunya, doncs el Penedès és el vèrtex d’un eix que comunica la Catalunya Central i la vall de l’Ebre amb la costa mediterrània.

Un element també significatiu és la seva estructura territorial. El Penedès compta amb una estructura territorial ben definida en quatre capitalitats de característiques semblants. El territori s’estructura en ciutat mitjanes i s’articula amb d’altres nuclis urbans ben definits com a auxiliars de les seves corresponents ciutats mitjanes. Seria un error, en la propera definició de l’Àmbit Territorial del Penedès, buscar el conflicte entre la/les possible/s capital/s de la futura Vegueria del Penedès. Fent això correríem el risc de desestructurar l’entramat territorial existent.

En conclusió podem afirmar que el Penedès és un territori atractiu pels possibles inversos que hi vulguin venir. Està clar que la localització del territori penedesenc possibilita la seva accessibilitat a les grans xarxes de comunicació europea. En aquest cas caldria revisar les condicionants, mobilitat interna del Penedès a peatge excessiu, que dificulten de combinar idealment l’atractivitat i l’accessibilitat, combinació necessària pel bon desenvolupament del Penedès.

A curt i mitjà termini es presenten un conjunt de reptes pel Penedès. El primer, i segurament, el més important és el del Turisme. El camí està traçat, l’Enoturisme Penedès és un dels mitjans més potents que posseïm per tal de projectar una imatge sensible i atractiva. Combinar l’Enoturisme Penedès amb la potencialitat que presenta la zona del Penedès Marítim, és clau per tal de poder oferir un producte potent. El Turisme és i serà el sector productiu que ha de permetre sortir del trauma actual que pateix el Penedès en termes d’ocupació.

L’Eix Diagonal i les sinèrgies que es produeixen entre els territoris disposats al llarg d’aquesta via de comunicació, centrats en les ciutats de Manresa (Berga), Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, són un bon exemple de projecció regional des d’un punt de vista industrial i tecnològic. Seria una negligència oblidar-se del Vendrell, aquest municipi hauria d’incloure en aquest grup de treball, doncs formalment l’Eix Diagonal, en la seva part meridional, permet dibuixar un triangle entre Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i el Vendrell.

Un altre repte és la possibilitat d’aconseguir una estació de trens d’alta velocitat a Vilafranca del Penedès. Aquest fet comportaria un guany significatiu en l’accessibilitat del territori, i podria connectar el Penedès amb el conjunt de Catalunya en un temps molt raonable i atractiu. També caldria potenciar la connectivitat del territori del Penedès amb els aeroports de Tarragona-Reus i de Barcelona.

Però tot això s’hauria de recollir en un document estratègic que permeti la possibilitat de compartir quin model volem pel Penedès i com volem aconseguir tots aquest reptes. Potser aquest és el vertader repte del Penedès, el d’elaborar una estratègica on recollir les voluntats i les possibilitats del territori i de la gent penedesenca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s