Penedès 2015

67087Acabem de començar el 2015. El panorama es presenta continuista però algunes circumstàncies ens permeten plantejar alguns reptes per tal de millorar la situació actual.

 

Algunes d’aquestes circumstàncies tenen unes repercussions en clau interna i d’altres en clau externa pel Penedès.

 

En clau externa cal destacar dos grans reptes. El primer, la capitalitat de la cultura catalana 2015 per la ciutat de Vilafranca del Penedès. Aquest esdeveniment cal ser llegir en clau regional. És a dir, la capitalitat de la cultura catalana ha de ser l’aparador per mostrar la riquesa cultural, patrimonial, paisatgística, gastronòmica, en fi, l’aparador de la nostra personalitat territorial, de la nostra identitat com a comunitat. Hem de saber mostrar, des de Vilafranca, que i com és el Penedès.

 

El segon gran repte és el turisme i la promoció de la imatge turística del Penedès. El Penedès té un gran recorregut dins del turisme, però pateix una manca de coordinació territorial degut a la seva divisió provincial. Els esforços per coordinar la promoció turística de conjunt, a través del Enoturisme Penedès, són lloables i reconeguts, però ens cal més força política en aquest sentit, i començar a destinar-hi més recursos financers per tal de tenir més potencialitats al respecte. No cal menystenir, però, les sinergies que es puguin sumar amb les marques de Costa Barcelona i Costa Daurada. En aquest sentit, i seguint la filosofia del Pla Estratègic de turisme de Cunit i Cubelles, més conegut com Penedès Marítim, caldria trobar les formules que permetessin una millor i major coordinació en polítiques turístiques que s’estan duent a la part marítima del Penedès. La voluntat hi és.

 

Una bona promoció conjunta del territori, des del punt de vista de la imatge turística del territori, pot ajudar a enfortir el sentiment d’apartinença al territori i millorar la seva cohesió interna.

 

En clau interna cal destacar dos grans esdeveniments que es duran a terme durant aquest 2015. El primer d’ells, que ja va començar a desenvolupar-se a finals de l’any passat, és l’elaboració del Pla Territorial Parcial, PTP, del Penedès. Aquest és un dels majors reptes històrics que determinaran el futur del nostre territori. El PTP del Penedès és l’oportunitat de dotar-nos d’un, el primer, pla d’ordenació del territori penedesenc, que compren les comarques del Garraf, Alt i Baix Penedès, i els municipis de l’Anoia que s’hi van adherir. Ha de ser l’oportunitat de corregir els errors del passat, d’observar les mancances del present, i de projectar un futur viable i sostenible pel nostre territori. La visió i la funció del PTP del Penedès ha de ser compartida i consensuada amb els agents del territori, i a d’estar per sobre d’interessos particulars.

 

El segon gran repte del nostre territori són les properes eleccions municipals del maig del 2015. Unes eleccions claus, que en alguns casos poden determinar, no només els propers quatre anys, sinó que poden condicionar el futur de les pròximes generacions. Molts municipis del Penedès han hagut de passar una legislatura que no tenia res a veure amb la legislatura anterior, la del 2007-2011. Durant aquesta legislatura s’han fet moltes retallades, i moltes, sinó la majoria, per fer front al despropòsit d’alguns polítics que durant la legislatura 2007-2011 van fer les coses malament, endeutant molt els ajuntaments i carregant, a les espatlles de les pròximes generacions, despeses de projectes molt mal orientats des del punt de vista de la seva sostenibilitat. El Penedès ha estat un dels territoris més castigats per la crisi, tant des del punt de vista econòmic com social, i això ha complicat les coses encara més. La responsabilitat política de la pròxima legislatura és estratègica per la raó que en ella hi recau el repte de formular un futur sostenible i viable dels municipis, i de retruc del Penedès, pels propers anys, i aquesta responsabilitat no pot recaure en les persones equivocades.

 

L’any 2015 és un gran repte pel Penedès i per les penedesenques i penedesencs, som-hi!

 

 

@jaumecasanas

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s