Front Comú pel #Penedès

sarrok

Ahir el Castell de Sant Martí Sarroca va recobrar el protagonisme de la seva medievalitat. Els alcaldes i l’alcaldessa de les quatre capitals penedesenques van fer un acte de reafirmació, una reafirmació en busca d’un objectiu clar; el reconeixement polític de la regió Penedès que ve delimitada per l’Àmbit Funcional de planificació aprovat per la Generalitat.

Cada alcalde va aportar el seu punt de vista. Queda clar que els eixos comunicatius d’aquesta regió queden determinats per la C-15 com a eix vertebrador Nord-Sud i que comunica tres de les quatre capitals, i dues paral·leles, L’AP7 i la C-32 que s’uneixen a la quarta capital penedesenca que és El Vendrell.

Com bé recordava l’alcalde de Vilafranca del Penedès, en Pere Regull, hem d’aprofitar la localització del Penedès per treure’n fruit; transformar la seva condició perifèrica respecte a les dues grans àrees urbanes de Catalunya; Tarragona i Barcelona. Retrobar la centralitat perduda a causa de la divisió provincial de matriu espanyola i centralitzant, recordem-ho i tinguem-ho molt clar, en els temps que corren, que molts s’han fet seves les províncies o han intentat catalanitzar-les, greu error.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, na Neus Lloveras va posar sobre la taula un tema que a voltes passa desapercebut però que té la seva importància; el concepte de ciutats mitjanes, molt característica en la tradició urbana de Catalunya i que només trenca la ciutat de Barcelona. Les ciutats mitjanes són el model urbà dels països europeus en els que projectem els nostres anhels de futur, i és un tema que no cal perdre de vista ni menystenir. Les ciutats mitjanes és un concepte clau pel futur del Penedès.

L’alcalde del Vendrell, en Martí Carnicer, va posar l’accent en el sentiment i en la voluntat del que volem ser i de com ho volem ser. Aquest sentiment és imprescindible en tant que comunitat, col·lectivitat territorial que té la voluntat de constituir-se com a territori polític, objectiu dels penedesencs. En aquest sentit i vist l’enorme volum de gent que ha vingut a viure a la regió penedesenca, aquest repte esdevé necessari i imprescindible de cara al nostre futur col·lectiu, en tots els sentits.

L’alcalde d’Igualada, en Marc Castells, va posar l’atenció en la seva comarca, l’Anoia, la més septentrional de la regió penedesenca. Una comarca amb molta importància respecte a la connectivitat, doncs esdevindrà la comarca enllaç, amb els territoris centrals i de ponent sense oblidar les seves relacions amb Barcelona i l’eix ibèric de l’A-2.

Molt polítics, parlamentaris i societat civil van estar reunits al castell de Sant Martí Sarroca, enviant una imatge d’unitat i compromís amb el territori, però sobretot assenyalant aquest acte com un punt d’inflexió en la relació Penedès-Generalitat de Catalunya. Que no fos l’enèsima foto. Hi ha futur, doncs som-hi!

@jaumecasanas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s