La C-31 i el futur del #PenedèsMarítim

2013-05-15-3574Portem temps fent articles referents al territori, amb la voluntat d’aportar una visió geogràfica als problemes que observem en aquest territori que definim com a Penedès Marítim.

 

El Penedès Marítim és la conurbació de ciutats i pobles que s’estenen al llarg de la carretera C-31 des de Sitges fins al Vendrell, passant per Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit i Calafell. La C-31 esdevé doncs una columna vertebral de comunicació de tots aquests municipis i entre tots aquest municipis. El creixement urbanístic de les últimes tres dècades ha quasi consolidat un continu urbà entre tots els municipis.

 

El gran problema d’aquesta carretera és el col·lapse. Una carretera que és la mateixa que fa trenta anys i que penalitza la competitivitat econòmica i humana de tota aquesta regió. La carretera C-31 forma part de la xarxa de carreteres bàsiques de la Generalitat de Catalunya, però la manca de millores ha condemnat la seva circulació. No hi ha alternativa, de moment.

 

És per això que es va demanar per part d’alguns municipis i d’algun Consell Comarcal que la Generalitat de Catalunya descatalogués de la xarxa bàsica de carreteres la carretera C-31, obligant a la Generalitat a proposar una alternativa gratuïta, ja què la carretera C-31 es convertiria en una travessia urbana com també es va defensar anys abans des de Calafell.

 

El que queda clar que no existeix altra possibilitat que integrar la carretera C-31 a les diverses trames urbanes dels municipis de la regió del Penedès Marítim, i buscar l’alternativa en la gratuïtat de l’autopista C-32.

 

La darrera reunió del grup d’alcaldes a Calafell hauria de ser l’embrió d’una comissió pluripartidista que negociés directament amb el Parlament i la Generalitat de Catalunya per tal d’aconseguir solucionar el problema de la mobilitat al Penedès Marítim, que no només es centra en la mobilitat per carretera sinó que també afecta a la mobilitat en tren i el servei de bus.

 

Un servei de trens i de bus que els darrers anys han sofert alguna millora al respecte (noves línies de bus cap a Tarragona, l’Hospital dels Camils i el Bus nocturn durant l’estiu, i el reforçament matinal del servei de rodalies Barcelona), però que els problemes d’horaris, de tarificació i d’integració a les Agències del Transport Metropolità de Barcelona i Tarragona encara hi són present i cal solucionar.

 

L’exemple passa per posar-se a defensar els interessos i les problemàtiques que presenta la regió del Penedès Marítim, des del territori i pel territori, deixant en un segon pla els temes partidistes. La predisposició sembla que existeix, ara caldrà ser perseverants i no defraudar les expectatives.

@jaumecasanas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s