La Vegueria Penedès, una oportunitat per Catalunya

vegueria-pdcatEl passat dia 8 de febrer, va ser un dia històric pel Penedès i per Catalunya. El Parlament de Catalunya aprovava la modificació de la Llei de Vegueries de Catalunya, per introduir-hi la vegueria del Penedès. La Llei de Vegueries de Catalunya ha estat una iniciativa del catalanisme polític per tal de dotar al país d’un model territorial propi.

Aquesta normativa no deixa de ser un tram més d’un camí que va començar amb la Renaixença, passant per la Mancomunitat de Catalunya,  la Generalitat republicana, la Generalitat democràtica i, finalment, la Generalitat i el Parlament de Catalunya que van impulsar el darrer Estatut de Catalunya, que reconeix la Vegueria com la unitat territorial descentralitzadora dels serveis i departaments del Govern de Catalunya.

Un model territorial propi de Catalunya, ha estat un objectiu comú i transversal en totes les corrents del catalanisme polític. No és una casualitat que l’acord del 8 de febrer al Parlament rebés el suport no només dels partits del govern Junts pel Sí, sinó que també va rebre el suport del PSC i de CSQSP.

Des del Partit Demòcrata es va donar el suport incondicional a aquest reconeixement territorial. Tenim molt clar quin model de país volem de cara al futur i com volem que sigui Catalunya. Al Congrés fundacional, el PDeCAT va assumir el Penedès com una de les regions amb les que s’organitza el partit, apostant per aquest territori i per un model territorial propi català, allunyat de la tradició imposada fa anys.

El Penedès, i el seu reconeixement com a vegueria, és una oportunitat per defensar un model territorial català, modern i adequat als reptes del futur immediat. El Penedès se situa entre les dues grans àrees urbanes del país, entre Barcelona i Tarragona, i també serveix de vèrtex a l’eix que des de Vilanova i la Geltrú va fins a Puigcerdà, passant per Vilafranca del Penedès, Igualada, Manresa i Berga, un eix a tenir molt en compte. També recordem que pel Penedès passen els eixos de transports més importants de la península i del sud d’Europa, posant en valor la seva posició estratègica en clau de país. El Penedès és un espai estratègic equilibrador del país i tracta de reconduir l’efecte de la macrocefàlia de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Des del Partit Demòcrata, continuarem treballant per tenir un model de país equilibrat i cohesionat, i reconeixent les realitat territorials catalanes en una visió global del país. El Penedès supera l’esquema mental de les províncies, que no deixa de ser el model i l’estructura territorial de l’Estat espanyol. El Penedès és l’exemple i l’oportunitat per Catalunya d’apostar per un model territorial propi, aprofitem-ho, des del Partit Demòcrata, des del PDeCAT, hi apostarem.

@jaumecasanas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s