Baix Penedès, ciutadans de segona

Darrerament la desigualtats territorials es manifesten més que mai. La crisi econòmica ha redimensionat, no només a molts de nosaltres, però sobretot ha redimensionat la concepció que es té, que tenim dels territoris en què vivim.
A tot això, inevitablement, cal afegir les competències i qualitats professionals dels nostres gestors territorials, els funcionaris que decideixen perquè, on, quan i com ha de ser el nostre territori, en última instància, el que els americans anomenen territorial managering.
No cal anar molt lluny, a la nostra mateixa província, es poden observar diverses d’aquestes desigualtats per a alguns socials i per a altres territorials, en resum de totes dues dimensions, doncs, sense societat el territori no deixa de ser espai geomètric.
Heus aquí un exemple, viscut per molts ciutadans de la comarca del Baix Penedès.
Després d’uns mesos, en els que amb més pena que glòria es van aprovar les noves lleis territorials de Catalunya, la situació, el imbroglio, la confusió, reina a plaer. Fins que no es Demostri el contrari, i fins que el mapa provincial no canviï del tot, els municipis que conformen la comarca del Baix Penedès depenen o formen part de la província de Tarragona, igual que els municipis de la resta de comarques que formen part d’aquesta demarcació, ni més ni menys.
Aquest fet, merament administratiu per a alguns, sentimental i identitari per a altres, fa que si un ciutadà del Baix Penedès ha d’anar a realitzar una gestió a la capital de província, i cregui oportú circular per l’autopista AP-7, li costarà, només de peatges, 8,20 € anada i tornada. No vull parlar de trens (cap tren directe entre els municipis d’aquesta comarca i Tarragona).
Els ciutadans que viuen a la resta de municipis provincials per on circula aquesta autopista, tenen accés gratuït per dirigir-se a la capital de província, si senyors lectors, gratuïta, ni més ni menys.
És més, en aquest nou mapa de vegueries amb les que el govern tripartit, ha dividit, redividit, el territori de Catalunya, segons les seves sensibilitats, les dels polítics, no les sensibilitats del país, ha situat la comarca del Baix Penedès, molt malgrat les seves habitants, que havien demanat pertànyer a una Vegueria pròpia, la del Penedès, a la Vegueria del Camp de Tarragona, de la qual Tarragona és si no capital, per no enfadar al públic reusenca, almenys ciutat matriu d’aquesta vegueria.
Aquest fet duplica la injustícia que suporten els ciutadans del Baix Penedès, ja que continuarem obligats a dirigir-nos a Tarragona, pagant sacrosanta, quan molts dels nostres col legues de vegueria no ho faran.
A qui hem de demanar responsabilitats per aquesta discriminació de la gent del Baix Penedès, tractats com a ciutadans de segona, per les autoritats provincials i les de la Generalitat?
¿Al Consell Comarcal del Baix Penedès? Per no defensar els interessos dels habitants de la seva comarca, suportant un greuge que dura anys.
¿A Delegat de la Generalitat per a les comarques del Camp de Tarragona? No només per no defensar a part dels ciutadans als quals es deu professionalment, ja que cobra dels nostres impostos.
Aquí queda una denúncia d’un desgreuge territorial, a qui ningú vol donar resposta, i de la qual ningú vol assumir responsabilitats.
Reflexionem?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s