Per una geopolítica catalana

Fa setmanes que puntualment en diversos mitjans de comunicació, amb molta prudència, es comença a parlar de la projecció de Catalunya com a Estat. Sentim comentaris relacionats amb la geoeconomia, geopolitica…

 

Està clar, que veient els reptes del futur pròxim que tindrem a Catalunya, i sobretot com a nou Estat d’Europa, cal plantejar-se quin ha de ser el rol que ha de jugar aquest Estat en relació a la resta del món, i al context geogràfic més proper.

 

Les dimensions territorials i les seves relacions com a entitat territorial amb un entorn donat cal que siguin ben clares i responguin a un objectiu i unes bases fundacionals ben definides.

 

La geopolítica sempre ha estat envoltada d’un significat negatiu degut a l’ús i sobre abús que se’n va fer per part de l’Alemanya nazi, però com a saber pseudocientífic, intenta desenvolupar una teoria amb criteris d’objectivitat científica, encara que a vegades sigui manipulada interessadament, com va succeir a Alemanya.

 

En les trobades i actes politics que es desenvoluparan tot al llarg d’aquesta campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya se’n parlarà, i com sempre s’ha d’estar molt preparat i cal tenir les coses molt clares per no caure en contradiccions que desvirtuïn el discurs.

 

Catalunya necessita una geopolítica més que mai, i sobretot és indispensable desenvolupar-ne una, de les millors de les maneres, si es que realment es vol tenir un estat propi. Quan el president Mas viatja per Europa, i s’entrevista amb les diferents autoritats dels diversos països, una bona teoria geopolítica catalana, l’ajudaria molt i molt.

 

Cal dibuixar les grans línies d’aquest discurs geopolític català, sense menystenir a cap partit o organisme que vulgui participar en el procés nacional català. Catalunya ha de saber quines han de ser les seves relacions geogràfiques com a entitat territorial a petita, mitjana i gran escala. Catalunya ha de saber quin és el seu lloc al mon, i quins són els seus interessos per ser una nació respectada i potent.

 

Aquest mecanisme, el de desenvolupar una teoria geopolítica catalana, passa en primer lloc, en definir quin ha de ser el nostre model de país. Un cop realitzat aquest pas, articular aquesta visió local amb els nostres interessos globals, i defensar la supervivència de Catalunya com un estat competitiu en el si de la Unió Europea.

 

La teoria geopolítica catalana, ha d’acompanyar el naixement de Catalunya com a nou estat europeu, sinó començarem amb un desavantatge que pot ser determinant pel bon futur de Catalunya i dels catalans.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s