Vilanova i la Geltrú, del ferrocarril a la C-15

Vilanova3Quan un estudia les potencialitats d’un territori una de les dades més importants a tenir en compte és la seva accessibilitat. Accessibilitat ve condicionada per dues variables. La primera, les qualitats pròpies del territori, la seva localització, i .a segona, la seva connexió amb les xarxes comunicatives, de comunicació, que l’envolten.

A Vilanova i la Geltrú històricament s’assenyala com a fita històrica l’arribada del ferrocarril al 1881. És ben cert que aquest fet va comportar una evolució i un progrés a les qualitats pròpies de la ciutat. La instal·lació d’una multinacional com la italiana Pirelli segurament va venir determinada per aquest fet. Les potencialitats que oferia la seva connexió ferroviària amb Barcelona i la resta de l’Estat van determinar que la Pirelli s’instal·lés aquí i no en un altre indret.

El rol de la fàbrica de la Pirelli a l’imaginari de tots els vilanovins, i també de molta gent del municipis del voltat pot mesurar l’impacte d’una infraestructura sobre la identitat i la societat del territori on s’hi instal·la. Sense el tren segurament la Pirelli no hagués vingut a parar a Vilanova i la Geltrú, i sense la Pirelli, Vilanova i la Geltrú, segurament no seria el que és avui dia.

L’exemple del trinomi Ferrocarril-Vilanova i la Geltrú-Pirelli no és fruit de la casualitat, sinó que existeixen un conjunt de lògiques derivades del primer element del trinomi, sense el qual, el tercer seria totalment inexistent.

Ara estem al 2013, la Pirelli no existeix com a tal, però si que existeixen un conjunt d’empreses que sense el primer gra de sorra que va suposar la Pirelli ara no existirien.

Ara bé, al 2013 tenim dues infraestructures, el port i la C-15, que poden tenir la mateixa repercussió que va tenir el ferrocarril durant el final del segle XIX. Concretament la més decisiva de totes sigui la C-15, una via que pot donar un impuls en l’evolució de les vicissituds actuals.

La C-15 és una infraestructura que pot dirigir la segona gran transformació de Vilanova i la Geltrú, però per fer això s’ha de ser conscient de les possibilitats que proporciona aquesta infraestructura que provoca una major i millor accessibilitat a Vilanova i la Geltrú i tota la franja marítima del Penedès.

La C-15 obre les portes d’aquest territori a l’interior del país, i de retruc a l’enllaç amb les més importants vies de comunicació d’aquesta part del continent europeu.

Els eixos comunicatius que es dirigeixen cap a l’interior del país, cap als Pirineus i més enllà, conjuntament amb els eixos comunicatius que es dirigeixen cap al centre i sud de la península ibèrica. Vilanova i la Geltrú es converteix com bé diuen, en una porta al mediterrani, una porta precisament d’aquesta macro regió que definíem a partir del eixos de comunicació.

La C-15 ha de comportar un progrés i una evolució a les qualitats territorials de Vilanova i la Geltrú, però al mateix temps obliga a que la ciutat de Vilanova i la Geltrú posseeixi els model territorials que li permetin treure el màxim profit d’aquest nou rol territorial de la ciutat.

Vilanova i la Geltrú no serà una simple capital de comarca, Vilanova i la Geltrú s’ha de convertir en quelcom de més dinàmic i amb major i millor pes específic. I això passa per l’obligatorietat de cercar les complementarietats amb el conjunt de municipis que formen la seva xarxa potencial, començant pels més propers i acabant amb els més llunyans.

La conurbació marítima del Penedès, de Sitges fins al Vendrell, ha de ser l’escala territorial on es projectin les potencialitats de la Vilanova i la Geltrú del futur, i l’eix que dibuixen les ciutats de Manresa, Igualada, Vilafranca del Penedès i la pròpia Vilanova i la Geltrú, n’ha de ser l’eix complementari.

En qualsevol cas cal definir quin model de Vilanova i la Geltrú volem, quina projecció cal donar al seu encaix territorial, i crear una potent imatge territorial de conjunt per fer-la atractiva a les Pirelli del segle XXI.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s