Baix Penedès, doble perifèria

P060810225

Aquest cap de setmana corria la noticia com la pólvora; per fi es posarà en marxa el servei de Rodalies de Tarragona. Hem passat pagina de l’època dels mapes colorits  i dels projectes voluminosos, i ara ens trobem amb la realitat.

 

S’ha de valorar positivament que la Generalitat, amb la situació que es troba, hagi posat fil a l’agulla i aconsegueixi desenvolupar un servei públic de rodalies molt sol·licitat per la ciutadania i els habitants del Camp de Tarragona.

 

Però, no sé que passa, al Camp de Tarragona, que quan es tracte de la construcció de infraestructures que hagin de donar servei al conjunt del territori sempre ens quedem a mitges. L’estació del AVE del Camp de Tarragona, n’és un bon exemple, l’A-27 també, l’AP-7 també, gratuïta des de Torredembarra però des del Vendrell, coses que molta gent no entén però que succeeixen.

 

Què passa amb el Baix Penedès? Som una doble perifèria, de Barcelona i ara també de Tarragona. El més lògic era que el servei de Rodalies de Tarragona arribés fins a Vilafranca del Penedès, per la línia d’interior, i fins a Vilanova i la Geltrú per la línia de la costa, donant servei a més de 150.000 habitants, quasi 300.000 habitants a l’estiu, però no, el capus mundi es diu Arboç.

 

El passat divendres vaig assistir a una taula de treball a la URV sobre turisme, i es va posar l’accent en la manca d’un servei de Rodalies a la Costa Daurada nord, la zona del Baix Penedès, i van posar l’exemple dels turistes que agafen el Rodalies de Barcelona per anar a veure la ciutat, i tots els impediments que es troben per fer el mateix direcció Tarragona, amb tota la atractivitat turística d’aquesta ciutat, i tot el potencial que es perd, i desprès es parla de desafecció…

 

Com que es tracta d’una posada en marxa, i com existeixen altres territoris perifèrics que pateix aquesta externalitat negativa com són les Terres de l’Ebre i l’Alt Camp, esperem que conjuntament amb el Baix Penedès es convoqui una taula de treball per tal de solucionar aquesta discriminació territorial.

 

Al Baix Penedès, en breu s’ha de començar a redactar el Pla Territorial del nou Àmbit Penedès. Sempre es diu que aquest territori funciona d’enllaç entre les zones del Camp de Tarragona i el Penedès en el seu conjunt, doncs bé el Rodalies de Tarragona era un bon exemple per escenificar aquesta qualitat territorial, però no s’ha tingut en compte.

 

Rectificar és de savis, i cal que d’una vegada per totes es posi l’accent en la comarca del Baix Penedès. El Baix Penedès s’ha sacrificat molt pel conjunt de Catalunya, ara cal que Catalunya posi sobre la taula un conjunt d’accions que permetin al Baix Penedès entrar al segle XXI, que ja fa 14 anys qui hi som.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s