Desordre baixpenedesenc

275px-Municipis_del_Baix_Penedès.svg

El Baix Penedès és un territori desordenat. És un territori desordenat per vàries raons, però principalment una; som un territori amb una identitat pròpia, amb unes sinergies històriques, però som un territori que funcionalment està dividit en dues províncies, i això pesa molt. Som de Tarragona però pensem en Barcelona.

Són molt importants i molt interessants les darreres propostes de col·laboració entre diferents sectors de la comarca del Baix Penedès. Ja sigui per a la promoció comercial, per la conservació del patrimoni, per tal de lluitar tots plegats contra l’atur de la comarca, per tal d’establir un servei de Rodalies cap a Tarragona o de millorar la mobilitat comarcal. Però tots aquest projectes els hi manca un element primordial, la visió comarcal, la visió de conjunt, la de compartir una estratègia territorial comuna.

Segurament existeix una eina que permetria corregir aquest problema de fons, i aquesta és la elaboració d’un pla estratègic o de tenir unes estratègies territorial de conjunt que ens permetin ser més forts, i principalment, més conscients del que tenim i cap a on volem anar.

En un any acabarà una nova legislatura als municipis de la comarca i al mateix consell comarcal. Hauran passat quatre anys més sense que haguem estat capaços de reunir als catorze alcaldes de la comarca i que entre ells es posin d’acord en elaborar una estratègia territorial conjunta. Això no és culpa d’un únic partit, és culpa de tots els partits que durant aquesta legislatura, com a les últimes legislatures, per no remuntar-nos als inicis de la democràcia, han estat incapaços de fer el que altres comarques han estat capaces de fer.

Vull recordar que a la comarca veïna de l’Alt Penedès ja porten tres plans estratègics comarcals. No és casualitat que tinguin una carta del paisatge, que tinguin una escola de musica comarcal, i un patronat de turisme comarcal que és el primer destí enoturístic de la Península Ibèrica…però al Baix Penedès continuem sent incapaços.

No podem demanar que el que no s’ha fet en trenta anys es faci en una legislatura, ni en un últim any que queda. Però el que si que podem demanar, i estem obligats a fer-ho, és de sol·licitar al Consell Comarcal que lideri una comissió territorial que defineixi una estratègia territorial pels propers anys, que tingui present la definició del àmbit Penedès, però que no oblidi les sinergies amb el Camp de Tarragona.

Esperem que en l’any que queda es puguin posar les bases per una estratègia territorial comarcal, que no busca altre finalitat que la de millorar la qualitat de vida del ciutadans baixpenedesencs, i poder entreveure el futur molt millor del que el veiem ara.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s