La taxa turística i el Penedès

taxEn molts articles hem parlat de la realitat territorial i econòmica de la nostra comarca, el Baix Penedès, i del conjunt del Penedès.

 

Hem constatat que el nostre territori sigui un dels que més ha patit la crisi econòmica que va comença pels voltants del 2007. Les dades d’atur i de desenvolupament i creixement econòmic així ens ho demostren.

 

També hem parlat dels reptes del futur i de les possibilitats que se’ns plantegen per tal de superar aquesta crisi i poder afrontar el futur amb les millors perspectives possibles.

 

La opció que potser planteja més possibilitats d’èxit sigui el turisme. Per sort estem localitzats en una dimensió espacial que presenta molts inputs positius. La Mar Mediterrània voreja tota la nostra franja marítima. El patrimoni històric que presenta el nostre territori ens permet observar i entendre els esdeveniments més importants de la nostra història, des de la prehistòria, els ibers, els romans, l’època medieval, i així fins arribar als nostres dies. També tenim una cultura i patrimoni enològic, dels més destacables de la península ibèrica.

 

A tot això cal afegir el fet d’estar localitzats en una zona on coincideixen molts fluxos d’informació i de comunicació com representa la gran urbs global de Barcelona i el seu aeroport internacional.

 

Cal tenir present, però, les limitacions administratives que impedeixen desenvolupar tot aquest potencial. El Penedès es troba dividit per dues províncies, la de Barcelona i la de Tarragona, i això penalitza, no el sentiment identitari del Penedès, però si la gestió d’aquest territori en una visió de conjunt.

 

Per sort i gràcies als esforços que s’han fet des del Consell Comarcal del Baix Penedès, conjuntament amb el Consorci de Turisme del Enoturisme del Penedès, comencem, molt precàriament, a elaborar una funcionalitat turística en el conjunt del territori, i podem començar a promocionar-nos turísticament tots junts com un territori ben determinat.

 

Un dels handicaps més penalitzadors a l’hora d’actuar en conjunt, i en part també degut a la crisi actual, són les restriccions pressupostaries. Tot i ser un dels Àmbits de Planificació funcional de la Generalitat de Catalunya, la política turística no coincideix en amb aquesta delimitació administrativa, doncs la política turística ve determinada per les províncies, i com dèiem abans, el Penedès no és una província.

 

Una de les possibles i provables solucions per superar aquest handicaps ens la planteja la taxa turística que va posar en marxa la Generalitat de Catalunya. Una part de la recaptació d’aquesta taxa ve retornada als ajuntaments. Els ajuntaments que no superin una xifra determinada, aquesta taxa recau sobre els Consell Comarcals d’aquests ajuntaments.

Proposem que tots els ajuntaments del Penedès destinin aquesta taxa al desenvolupament turístic del Penedès, a partir del Consorci Turístic del Enoturisme Penedès. Aquesta estructura administrativa que actua en el conjunt del territori penedesenc i que treballa amb una visió de conjunt, pot permetre desenvolupar, de la millor de les maneres, una industria turística que presenti un camp d’actuació englobant tots els municipis del Penedès.

 

D’aquesta manera podrem dotar de mitjans econòmics un dels instruments més estratègics per tal de superar la crisi i afrontar el futur millor en termes econòmics i d’ocupació.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s