El Penedès, per fi

eix-vegueria-penedes-46364Aquesta setmana que acaba ha estat històrica pel Penedès. Més de déu anys esperant aquest moment, en que la Generalitat de Catalunya ha donat llum verda a la redacció del Pla Territorial del Penedès, una fita històrica per la nostra terra i la nostra gent.

 

Són innumerables els esforços i les dedicacions que molta gent, indistintament de les afiliacions politiques o ideològiques, que han posat el seu gra de sorra per aconseguir aquesta fita. No es tracta de reconèixer el mèrit a ningú en especial, simplement posar en relleu que l’esforç de tots han fet possible aquest fet, i esperem que no s’aturi aquí, el Penedès és un territori viu, molt viu.

 

Només cal llegir els diaris del territori per veure com aquesta terra pateix externalitats negatives pel fet de no existir una adequació entre el funcionament del territori, i la seva gestió i ordenació. Pertànyer a dues províncies, pertànyer a tres àmbits de planificació, són factors que determinen aquesta distorsió entre el funcionament i la gestió i qualitat de vida del territori.

 

Des del punt de vista turístic, un dels motors pel present i futur del Penedès, tot depèn de les diputacions, una a Barcelona i l’altre a Tarragona, i a voltes costa posar-se d’acord. Gràcies als esforços que es fan des de l’Enoturisme Penedès i del Penedès Marítim per tal de donar una continuïtat administrativa que no existeix es comença a tenir una visió global del Penedès, tant a l’interior com a la costa.

 

No només cal tenir una visió global del Penedès sinó que ens cal un òrgan administratiu que permeti actuar en conjunt, i aquest òrgan és el Pla Territorial del Penedès. Aquest Pla Territorial del Penedès és la conseqüència de la constitució de l’Àmbit de Planificació Territorial del Penedès, un dels vuit àmbits funcionals en el que la Generalitat divideix el seu territori.

 

Des del 1833 que el Penedès no es constituïa com a regió administrativa pròpia, i han passat 180 anys per tal de reconduir la situació, i no la podem desaprofitar. Cal que tots els que creuen en el Penedès, sobretot els dirigents amb responsabilitats politiques facin el que estigui a les seves mans per tal de materialitzar, el més ràpid possible, aquest mandat de la Generalitat de Catalunya. Amb la crisi, el temps no corre al nostre favor, cal ser ràpid per tal d’adequar, el que abans denunciàvem, la funcionalitat del territori amb la seva gestió i ordenació. Quan més triguem més externalitats negatives patirà el nostre territori i la seva gent, i la nostra qualitat de vida es veurà agreujada.

 

Ha arribat el moment de projectar-nos en el futur, del que volem ser i com ho volem ser, i com volem que sigui el nostre territori , el nostre Penedès del futur, per fi.

 

 

@jaumecasanas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s