El Baix Penedès continuarà creixent

 

img_17846Fa uns dies es va fer públic un informe de l’IDESCAT, l’Institut d’Estadística de Catalunya. El títol de l’informe era La població de Catalunya disminuirà previsiblement fins a 7,3 milions l’any 2018 i creixerà moderadament fins al 2051.

 

Pel que fa al nostre territori, el Baix Penedès, l’estudi assenyala que la nostra comarca serà la de més creixement de tota Catalunya, la més dinàmica, demogràficament parlant. Entre els anys 2013 i 2026 el creixement relatiu de la nostra comarca serà del 4,8 per cent, mentre que el conjunt de Catalunya presenta una pèrdua de població relativa del menys 0,3 per cert.

 

En els darrers decennis la nostra comarca ha representat el territori més dinàmic del país en termes de població, un creixement desmesurat i descontrolat que ha suposat verdaderes revolucions demogràfiques i socioeconòmiques de molts municipis de la nostra comarca, sobretot, a la façana marítima, els municipis de Cunit, Calafell i del Vendrell.

 

Tot i que ens els últims anys aquesta tendència de creixement s’hagi aturat a causa de la crisi econòmica que ha castigat amb força la nostra comarca, aquest estudi demostra que la dinàmica demogràfica de la nostra comarca està temporalment adormida, però que les potencialitats de creixement són altes.

 

Aquest creixement de població no serà una característica única de la nostra comarca, sinó que ve acompanyada amb un creixement, en menor mesura, de la resta de comarques que conformen l’Àmbit del Penedès, tal com assenyala l’estudi. Les comarques de l’Alt Penedès, del Garraf i de la part de la comarca de l’Anoia que forma part de l’Àmbit Penedès, també creixent per sobre de la resta de Catalunya, i fan que l’Àmbit del Penedès sigui el territori més dinàmic de Catalunya. El Penedès esdevé el territori que permet equilibrar la balança entre territoris poc dinàmics i envellits i els territoris que encapçalen el creixement.

 

El saldo total de població de Catalunya entre els períodes del 2013 i del 2026 quedarà, com dèiem al voltant del menys 0,3 per cent. El descens podria ser molt major sinó fos pel saldo migratori que entre 2013 i el 2026 serà de més 750.000 persones.

 

El Penedès, i el Baix Penedès més concretament, serà un territori dinàmic, de creixement demogràfic, i això haurà d’estar acompanyat d’altres polítiques publiques per tal d’adequar al creixement de població a les necessitats socials de la mateixa.

 

Com dèiem al començament, el Baix Penedès és la comarca que més ha crescut de tot el país en els últims 40 anys, i aquest creixement, per desgràcia, no ha estat acompanyat per una actualització dels serveis i infraestructures del territori.

 

Durant el període entre el 2013 i el 2026, el Baix Penedès ha d’evitar repetir els errors que s’han comés els darrers decennis, i acabar d’adaptar el territori i les infraestructures al creixement que hem tingut i el que tindrem, tal com ens diu l’informe de l’IDESCAT.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s