El 27S, una oportunitat pel Penedès

header-logo-7b5f9cf0c426a34b39d2c264c4b3391d6190b326a992f9972a28425c9921b6f6Tothom diu que les eleccions del proper 27S són especials. Que no són unes simples eleccions autonòmiques, i  tinguin tota la raó. Però segurament les eleccions del 27S siguin molt especials per a un territori en concret, el Penedès.

Són unes eleccions especials en molts sentits, però preferentment per un parell, que modestament crec que siguin prou importants.

Per un cantó la materialització de la dimensió política del Penedès, amb la introducció a la Llei de Vegueries, aprovada al Parlament, de la Vegueria del Penedès. Un fet que porta esperant molt de temps i que ha estat víctima del partidisme polític durant tot aquests anys. Quan mano no la defenso i quan estic a la oposició sí; així podríem resumir, ràpid i malament, el que ha estat el camí i la reivindicació de la vegueria per part dels partits principals del país, esperem que amb el 27S, on tot ha de canviar, també canviï això.

Per un altre cantó, i potser des d’un punt de vista més pràctic i de la planificació d’aquest territori que en diem Penedès, el 27S esdevé també una supina oportunitat per canviar moltes coses i solucionar molts problemes endèmics al territori. Principalment problemes de planificació i de funcionalitat territorial. El Penedès és un Àmbit de Planificació de la Generalitat, però encara funciona en dues dimensions, provincials, i això provoca lentitud en la presa de decisions, i una mancança de solucions als problemes. El Penedès, en tant que regió, era un dels territoris més dinàmics del país, però amb la crisi econòmica, s’ha convertit en el territori més castigat per la crisi, les seves comarques formen part  del top 5 de les comarques amb més atur del país, i també les comarques que més trigaran a sortit de la crisi, perquè les mesures, fragmentades i sense visió de conjunt, arriben tard i malament.

Cal tenir una visió de conjunt i cal que políticament s’actuï en aquest sentit. La mobilitat en aquest territori també ha estat polititzada, ara estic a la oposició i proposo un model de mobilitat, ara soc al govern i no me’n recordo del que proposava i tot es queda igual. Una mica com passava amb la reivindicació política de la vegueria.

Esperem doncs que aquestes eleccions serveixin per trencar aquesta dicotomia, que serveixin per primer cop per dir que alguna cosa està canviant a Catalunya i al Penedès més concretament, i que sobretot, serveixi per donar respostes als problemes d’aquest territori, i que aquestes respostes serveixin per millorar la qualitat de vida dels penedesencs i penedesenques. Som-hi!

 

@jaumecasanas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s