El Baix Penedès al Pla Estratègic Metropolità de Barcelona

Avui es presenta a Barcelona el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Un Pla que esdevé un repte col·lectiu d’un territori que va més enllà d’una gran ciutat i més enllà, també, de la seva estricta Àrea Metropolitana “oficial”.

Vull agrair tota la coordinació política per part del regidor de l’Ajuntament de Barcelona en Jordi Martí, i tota la feinada a nivell tècnic de l’Oriol Estela. Primer de tot donar les gràcies per comptar amb el Baix Penedès, i el conjunt de la Vegueria Penedès, des del primer dia en aquest pla metropolità.

Però sobretot els hi vull agrair l’atreviment de superar límits mentals i polítics, com són les províncies, i abraçar el territori dinàmic del fet metropolità de Barcelona, que va més enllà dels límits provincials i hi inclou el Baix Penedès.

Pel Baix Penedès és una gran notícia. Poc a poc, anem superant els esquemes provincials que voldrien mantenir ancorada la nostra comarca només i exclusivament a una dinàmica tarragonina.

Fa molts anys que el Baix Penedès gira, majoritàriament, a l’orbita de la gran metròpoli Barcelonina, i sempre han existit algues resistències a veure la realitat tal com és.

Per primer cop, les estratègies de futur de Barcelona i la seva dimensió regional tindran present el Baix Penedès, i podrem superar la nostre condició de “non lieux”. Un no lloc, un espai que formava part d’unes dinàmiques en les que no teníem ni veu ni vot, i que segurament han condicionat el recent passat, present i futur del nostre territori. Ara hi serem.

I també és una bona notícia que aquest Pla Estratègic Metropolità tingui en compte el conjunt de la Vegueria del Penedès. El futur de la Vegueria del Penedès passa per interactuar amb aquestes dinàmiques metropolitanes, però defensant una visió pròpia, perifèrica, més periurbana i amb una idiosincràsia particular.

Una visió metropolitana especifica que ha d’enriquir la visió metropolitana global, d’això en son conscients a Barcelona, que el fet metropolità no pot ser només gris, ha de ser policromat. I el color del Penedès és el verd.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s