El Penedès al bell mig

Amb les imminents possibilitats que ens planteja el futur de Catalunya com a nou Estat d’Europa, cal començar a pensar en l’estructura territorial que volem pel nostre país.

La Generalitat ja preveu la creació de vuit àmbits de planificació territorial del país, i un d’ells és el del Penedès que engloba tres comarques (Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès i els municipis de l’Anoia que així ho creguin convenient desprès d’una consulta).

Fa temps que des d’aquesta seu defensem el futur de Catalunya com a nou Estat d’Europa, i que això passa per posseir un sistema territorial competitiu i dinàmic. Perquè un sistema territorial sigui competitiu i dinàmic cal que posseeixi les qualitats de la complementarietat i de l’equilibri.

I creiem que el sistema territorial de Catalunya  cal que sigui complementari i equilibrat, i gran part d’aquesta complementarietat i d’aquest equilibri del conjunt Catalunya es troba al Penedès.

El futur del sistema territorial català passa per trobar un equilibri entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la resta del país. També cal cercar la millor complementarietat entre aquesta Àrea Metropolitana de Barcelona i la resta del país.

Creiem que gran part de l’èxit d’aquesta operació es troba en el Penedès. Aquest fet es degut a la seva localització estratègica respecte als grans eixos de comunicació (informació i capital).

El Penedès es troba situat al bell mig de tres grans eixos. El primer és el gran Corredor del Mediterrani que connecta el sud de la Península amb Europa. El segon és el recentment creat “Eix Diagonal” (blau)  que des de Vilanova i la Geltrú fins a Manresa passant per Vilafranca del Penedès i Igualada, connectant la costa Mediterrània amb la boca sud del gran Corredor dels Pirineus. El tercer és el que aquí denominem “Eix Central” (viola)  que des de Vilanova i la Geltrú va fins a Montblanc passant pel Vendrell i Valls, connectant la costa Mediterrània amb el gran Corredor Central de la Península Iberica.

Aquest encreuament crea una externalitat que permet articular les sinergies internes del territori penedesenc, doncs es potencia un “Triangle Penedesenc” (verd) que connecta les tres capitals penedesenques; Vilafranca del Penedès, El Vendrell i Vilanova i la Geltrú.

Aquest mapa que presentem intenta representar tota aquesta reflexió territorial que acabem de fer.

Les tres comarques penedesenques; Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, cal que siguin conscients d’aquesta localització estratègica, i caldrà que posseeixin els instruments de planejament i ordenació territorial que els permetin, primer una articulació interna a escala comarcal cercant el millor encaix en el desenvolupament de l’Àmbit territorial de planificació del Penedès.

El futur del sistema territorial de Catalunya, creiem, passa per trobar la millor articulació entre la potent Xarxa de ciutats mitjanes catalanes i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Potenciar eixos de comunicació alternatius i complementaris al domini del fet metropolita barceloní, com ho són els exemples dels “Eix Diagonal” i “Eix Central”, sembla que sigui una probable eina territorial que permeti l’equilibri i la complementarietat del conjunt del país, del conjunt de Catalunya.

 

www.jaumecasanas.cat

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s