Les platges del Penedès, bandera blava.

intro_municipio_1La setmana passada va sortir la notícia sobre les banderes blaves, guardó europeu que fa referència a la qualitat de les platges. Totes les platges de la franja marítima del Penedès han estat guardonades amb aquesta distinció, i això és una molt bona notícia.

 

El litoral penedesenc guanya en qualitat. El conjunt del seu litoral presenta un conjunt de versemblances des del punt de vista morfològic. Des del massís del Garraf fins al roc de Sant Gaietà, les platges són l’element més determinant de la nostra oferta turística.

 

Però cal fer una reflexió al respecte i al Penedès tenim un repte a curt termini, integrar una visió conjunta del nostre turisme, i produir i projectar una imatge conjunta de territori.

 

Les Banderes blaves són un distintiu pels municipis de la costa, però és un input molt positiu pel conjunt del territori. És ben sabut que al Penedès tenim dues grans línies de treball; l’enoturisme i el turisme marítim. Tot això combinat amb un conjunt de potencialitats com el turisme esportiu, el turisme gastronòmic i el turisme cultural i patrimonial, però el repte és aconseguir un únic relat turístic que integri totes aquestes sensibilitats, però sobretot el turisme enològic amb el turisme marítim.

 

L’eina per fer això hauria de ser el Consorci Turístic del Penedès, ens que gestiona les polítiques lligades a l’enoturisme. Un ens que va sorgir del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i que mica en mica, ha trobat les complicitats dels Consell Comarcals del Baix Penedès i del Garraf i també, d’alguns dels municipis amb més pes al sector turístic del territori.

 

Caldria doncs que aquest ens aglutinador de totes les atencions turístiques guanyés pes específic al territori, però per fer això caldria dotar-lo de més mitjans financers i més capacitat de control, coordinació i decisió en les polítiques turístiques del Penedès.

 

Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions de Barcelona i Tarragona i Generalitat de Catalunya haurien de sumar esforços i potenciar el rol del Consoci Turístic del Penedès. I més quan el turisme es presenta com un dels sectors productius amb més recorregut al territori, recordem el territori penedesenc ha estat i és el territori que ha estat més castigat per la crisi a Catalunya, que aviat s’oblida.

 

El Penedès serà turístic o no serà. El creixement i l’evolució del darrer trentenni ens han de fer reflexionar i molt sobre les qualitats territorials del Penedès. El turisme es presenta com l’oportunitat històrica que no podem perdre, com la possibilitat de fer créixer el Penedès en intensitat i no en extensitat, de guanyar qualitat i no quantitat, de redescobrir i descobrir el nostre territori i el nostre valor afegit.

 

Les Banderes blaves i l’Enoturisme són un repte per la integració turística del Penedès, i per la capacitat nostra de fer-ho.

 

@jaumecasanas

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s