Penedès Marítim, Per què?

El passat divendres, els ajuntaments de Cubelles i de Cunit, varen firmar un conveni per tal de promocionar-se conjuntament des del punt de vista turístic.

 

Aquest projecte, amb unes voluntats politiques ben definides, intentar sumar, en temps de crisi, per ser més competitius, i posar en valor les qualitats i la imatge d’un territori, en aquest cas la franja marítima del Penedès, d’aquí la seva denominació.

 

Aquest dos municipis estan caracteritzats per la seva localització perifèrica respecte dels centres de poder polític de les províncies que formen part, Barcelona, per Cubelles, i Tarragona, per Cunit.

 

Formalment Cubelles forma part de la denominada marca turística de “Costa de Barcelona”, i Cunit forma part de la marca turística de “Costa Daurada”. Curiosament aquestes dues marques tenen com a centres la ciutat de Barcelona, de la que cubelles n’és una perifèria, i el pol turístic Salou/Cambrils/Vila-seca del que Cunit esdevé també perifèria.

 

En resum que els dos municipis no acaben de treure el màxim rendiment d’aquestes dues marques turístiques, degut a la seva posició perifèrica, i aposten per combinar-les amb un eslògan turístic propi, que creí una diferenciació, una especialització respecte a aquestes dues marques genèriques, sense renunciar-hi totalment, cercant una combinació de totes, busquem la transversalitat.

 

I aquesta és l’aposta del Penedès Marítim, vinculant la imatge del territori a un concepte territorial com és el Penedès, carregat de valor afegit. Un valor afegit que s’ha definit al llarg de la seva història, tradicions, i que es materialitza en un paisatge peculiar, i una identitat ben definida.

 

No es tracta d’un egocentrisme territorial, sinó que s’intenta donar un input turístic a una zona que ha estat castigada per l’intens procés de metropolitització engegat des de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana.

 

Intentant sumar la projecció externa de les marques consolidades a nivell global, com la Costa de Barcelona i la Costa Daurada, però intentant donar una oferta enriquida amb les peculiaritats pròpies de la nostra terra, sense deixar escapar la possibilitat de projectar-nos també com a Penedès, aprofitant la projecció també global que posseeix la Denominació d’Origen Penedès.

 

No es tracta doncs de renunciar a res ni a ningú, simplement, sumar, millorar i donar una oportunitat a aquest municipis de promorcionar-se amb la seguretat de relacionar la pròpia imatge a un cànon de qualitat, el Penedès.

 

El Penedès Marítim neix amb una voluntat doble. Primer la de projectar una imatge turística d’ambdós municipis, però al mateix temps, cercar la complementarietat amb la resta del Penedès, oferint el millor dels municipis i el millor de la regió, articulant millor el Penedès des del punt de vista territorial, per tal d’oferir una oferta de qualitat.

 

Les crisis no són només econòmiques i/o socials, els territoris també pateixen crisis, i aquests, tràmits els seus representants politics, han d’intentar reinventar-se, per tal de superar-la.

 

El Penedès Marítim no deixa de ser un instrument de “marketing territorial”, per tal de transforma la imatge d’una zona costanera, castigada pel boom immobiliari, per la seva situació perifèrica, i amb uns índex d’atur remarcables.

 

El Baix Penedès, una regió dedicada durant molt anys única i exclusivament a la construcció, ha pagat i està pagant, amb escreix, la manca d’alternatives al mon de la construcció, i segurament el Turisme de qualitat i lligat al territori en sigui una de les poques oportunitats reals d’alternativa de model productiu, el Penedès Marítim s’insereix en aquesta línia.

 

 

 

@jaumecasanas

Un comentari

  1. Quan objectius i reptes són semblants, projectes de col·laboració supramunicipal són una eina que hauria de ser més habitual del que estem acostumats. Em sembla una molt bona iniciativa que de ben segur donarà els seus fruits. Salutacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s