Una comarca peculiar

El Baix Penedès és la nostra estimada comarca. Una comarca situada, potser, en una de les millors localitzacions, no només de Catalunya ni d’Espanya sinó de tota l’Europa del sud-oest.

Una comarca amb unes potencialitats territorials considerables, però una comarca que no està responen a les expectatives que el context socioeconòmic del moment obliga.

La localització geogràfica de la nostra comarca fa que per aquesta passin la major part de les infraestructures més importants de l’Europa del sud-oest. Autopistes, Trens, xarxes de telecomunicacions, gasoductes…

Aquest fet és molt important i no es pot menystenir. Estem en l’Era de la comunicació, com ens recorda, sempre que pot, el gran Manuel Castells. La comarca ha de treure fruit d’aquesta característica, si totes les xarxes de comunicació passen pel nostre territori, vol dir que la nostra comarca hauria de posseir un alt grau de connectivitat, però no gaudim precisament d’aquesta condició, en gaudeixen altres.

Per entendre’ns, a voltes, sembla que des de fora de la comarca, tothom reconeix la seva important localització, però des de dins de la comarca no es procura potencialitat aquesta localització.

Aquesta tendència s’hauria de revertir, que des de la pròpia comarca es potenciés aquesta localització creant riquesa i prosperitat des de i per la comarca.

El present, la situació alarmant que presenta la comarca a nivell socioeconòmic, ens demostra que en gran mesura les coses no s’han fet gaire bé. Bona part de culpa la podria tenir aquesta mala lectura territorial que s’ha fet des de la pròpia comarca.

Som una comarca líder en les classificacions dels índex d’atur. Som una comarca on es localitzen nivells de fracàs escolar, atur juvenil i oferta laboral amb relatiu poder adquisitiu que pregonen temps difícils.

Existeixen uns índex d’endeutament municipal considerables, remarcables i molt preocupants. La mobilitat intracomarcal està esdevenint perillosament obsoleta; per un cantó no es pot fer us gratuïtament, per mobilitats intracomarcals, de les infraestructura d’alt nivell que passen per la comarca, i el creixement urbanístic descontrolat ha provocat que una carretera comarcal es converteixi per moments, en un passeig urbà. I un conjunt d’externalitats negatives que estem patint a la pròpia pell.

Per sortir d’aquest “impasse” negatiu que estem vivint cal començar de zero, o quasi zero. Cal crear o, si es vol, recrear una nova imatge comarcal, una imatge territorial atractiva i sostenible, que permeti la reformulació territorial, del què, com, qui, quan i on,del que volem que esdevingui el territori on vivim.

Cal començar des de baix, amb un Pla Territorial Comarcal, inserit en les lògiques territorials de l’Àmbit Funcional de Planificació, que permeti expressar les voluntats de les institucions i de la gent que resideix a la comarca. I un dels objectius final d’aquest, futurible i augurat, Pla Territorial Comarcal, és el de produir una imatge de la comarca tal com en resulta de les voluntats plasmades en aquest Pla Territorial Comarcal.

I dins d’aquesta imatge territorial de la Comarca, cal tenir ben present, la seva característica de la localització respecte a les grans xarxes de comunicació, i respecte a la distancia dels grans pols socioeconòmics que caracteritzen les grans xarxes de comunicació.

Originalitat, combinada amb la tecnologia, equilibri i sostenibilitat, clima i paisatge, mediterrani, Penedès i Europa, història i patrimoni, en fi, valor afegit. Cal produir una imatge que transmeti el màxim valor afegit del nostre territori per fer-lo atractiu. Atractiu perquè els fluxos que transcorren tot al llarg de les xarxes de comunicació europees s’aturin aquí i inverteixin en aquest territori. Respectant sempre les voluntats de tots els seus ciutadans i reconegudes en el Pla Territorial Comarcal.

Som una comarca peculiar en tots els sentits, amb la necessitat de entreveure i potenciar estrictament els més positius.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s