11-S, l’última celebració?

Com cada any s’arriba a un nou 11 de setembre. Una data enclavada en la historia de la nació catalana, enclavada en un sentiment col·lectiu, i que es celebra per tal de recordar que la historia del poble català, en el seu procés de autodeterminació, està incomplerta.

La derrota de 1714 cou, i aquest any encara més. El procés de construcció de l’Estat-Nació d’Espanya durant els segles XVI, XVII i XVIII va concloure la seva plenitud aquell 11 de setembre de 1714. Catalunya com a nació, i encara menys com a entitat territorial autònoma, no podia, ni devia existir en aquell territori homogeneïtzador de matriu castellana.

Els segles XIX i XX van veure el renaixement d’una identitat col·lectiva catalana, la Renaixença, l’establiment de la Mancomunitat de Catalunya i la posterior institutzionalització de la Generalitat de Catalunya durant els anys trenta del segle XX. Aquest període pot ser concebut com la primera etapa de la recuperació de la identitat catalana.

Desprès de l’esclat de la Guerra Civil espanyola, i la malaurada victòria del dictador Franco, la situació geopolítica va tornar a ser contraria a les voluntats del poble de Catalunya. No va ser fins a la mort del dictador que el restabliment de la democràcia va poder-se desenvolupar progressivament.

El restabliment de la Generalitat, i l’aprovació de l’estatut del 1979, i la seva posterior actualització amb el projecte d’estatut del 2003, han condicionat la realitat actual de la situació política de la nació catalana.

El punt de partida actual d’aquesta realitat combinada amb la situació de crisi i estancament econòmic que pateix la nostre societat i el nostre territori augmenten aquest sentiment de frustració i de la recerca de la volguda llibertat nacional.

Catalunya, necessita més que mai recuperar la llibertat nacional i territorial perduda aquell famós 11 de setembre del 1714. sense ella, la nació catalana està condemnada a diluir-se.

És per això que aquest any, pot ser l’últim en el que celebrem una derrota, i hem d’aconseguir que l’any proper ja no hi hagi diada del 11 de setembre, i que puguem celebrar el dia de la nova independència, de la nova llibertat, de la nova Catalunya.

Visca Catalunya, lliure.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s