El Baix Penedès i la consulta del #9n

cGpb3Z7iComencem un any carregat de reptes. A la comarca del Baix Penedès, com a la resta de Catalunya, hi ha un tema clau i determinant, la consulta del #9n.

Està clar que el primer dels reptes és fer la consulta. Aquest és el principal i més important. Fer la consulta permetrà exercir un dels drets més importants del conjunt de drets humans, la democràcia real.

Una altra cosa és guanyar-la. Està clar que no serà una cosa fàcil, i a la nostra comarca encara menys. Cal que tothom que sigui partidari del #SiSi posi tot el seu esforç i el seu treball en intentar contrarestar la política de la por i de la mentida, que des de Madrid ja estem habituats a que es faci.

 

Segurament la nostra comarca sigui una de les més complexes a nivell del conjunt de Catalunya. Tradicionalment s’ha presentat la comarca del Baix Llobregat i de retruc el cinturó urbà de Barcelona, com la menys catalanista i la més complexa políticament en clau catalana, però ja fa temps que no és així. El Baix Penedès, sigui potser una comarca que representi, ella sola, la diversitat sociològica del conjunt de Catalunya. Sigui potser el Baix Penedès la comarca on més s’hagi de posar l’atenció per part del partits polítics favorables a la consulta, i encara més els favorables del #SiSi.

 

Al Baix Penedès trobem municipis amb tres tipologies on s’observen, hipotèticament, els tres escenaris projectats; l’escenari de la victòria del Si assegurada, l’escenari d’una victòria del Si un pèl justa, o quasi empat tècnic, i l’escenari d’una victòria del No, però amb un destacat resultat del Si, sempre per sota del No. D’aquí la representació, a la comarca, de la complexitat dels resultats que es puguin donar al conjunt del país. I és per això que creiem que la nostra comarca serà clau i mereix molta atenció, esforç i comprensió.

 

Quin és el camí a prendre? La nostra comarca s’ha caracteritzat per tenir uns diversificació de vots significativa entre les eleccions municipals i la resta de comicis, ja siguin en clau Catalana, Estatal o Europea.

En aquesta campanya de la consulta, ens caldria saber transmetre el nostre missatge polític al mateix nivell i amb la mateixa qualitat que en les polítiques municipals. Hem de ser molt propers a les persones, com quan es fa política municipal. Cal explicar, clara i pedagògicament, quins són els motius pel #SiSi. La campanya de la consulta ha de ser la campanya de la proximitat política, l’èxit de la consulta passa per la proximitat del discurs política cap als interessos del dia a dia de les persones de la nostra comarca.

 

Hem de saber explicar quins seran els canvis substancials del canviament del Status Quo actual. Uns canvis que han d’anar, principalment, a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans de la nostra comarca. Saber explicar que la independència de Catalunya no implica un canvi d’identitat nacional ni personal, sinó que la independència de Catalunya implica un canvi substancial de les condicions que determinen la nostra qualitat de vida com a ciutadans, i que, com a poble i com a ciutadans ens mereixem aquesta millora.

 

La nostra comarca presenta molts exemples de les externalitats negatives de l’actual Status Quo. La Generalitat de Catalunya no té prou recursos per tal de fer front a les necessitats de la comarca, mentre que l’Estat central no és sensible a la realitat comarcal actual.

 

Les infraestructures comunicatives en són un bon exemple; una C-32,on la falta de recursos financers no permet el seu rescat. Unes Rodalies i serveis ferroviaris amb les mateixes problemàtiques; freqüències de trens i qualitat de les seves infraestructures.

Els serveis de l’estat del benestar, com són els CAPs i l’hospital, les escoles i els instituts de secundaria, que es veuen saturats o redimensionats per les necessitats financeres dels serveis.

Pel que fa a les competències de l’Estat central que afecten a la nostra comarca. Exemples com la gratuïtat de les autopistes AP-7 i AP-2, el recorregut del Corredor del Mediterrani, i la impossibilitat de desenvolupar una Alta Velocitat del Tren, en clau catalana. El finançament dels municipis per part de l’Estat és totalment injusta amb la comarca, doncs hi resideix habitualment molta més gent de la censada i els municipis no tenen recursos pel finançament dels serveis municipals.

 

Aquesta consulta serà determinant per a Catalunya, però encara més pel Baix Penedès i pel dia a dia i la qualitat de vida dels seus ciutadans. Cal ser conscient d’aquest fet i a partir d’ací actuar amb consciencia i en conseqüència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s