Els Terra i Taula

canelóLa setmana passada el grup de Terra i Taula van organitzar una de les seves jornades on es combina el potencial enològic i la gastronomia de territori.

 

Som al Penedès, i més concretament al Baix Penedès, tot i que les fronteres per la enogastronomia són moltes vegades inexistents. Els productes del territori, elaborats per restauradors del territori i combinat amb vins i olis del territori, una fórmula infal·lible.

 

El grup del Terra i Taula són un referent i al mateix temps un exemple. Un exemple per la seva tècnica i un exemple per la seva filosofia. Una filosofia molt adient pels temps que corren, posar en valor el territori, l’ecosistema més proper a la meva activitat.

 

La qualitat de les seves elaboracions són inqüestionables, només cal apuntar-se a una de les seves jornades per descobrir quelcom nou, i sentir una experiència totalment recomanable.

 

En el meu cas i per desconeixement de les matèries enogastronòmiques, m’agradaria posar en valor la seva filosofia, i concretament la seva vessant territorial.

 

Com dèiem abans, els temps que corren, caracteritzats per això que en diem globalització, posen en qüestió tots els esquemes, i l’esquema territorial també. La clau de tot passa per la capacitat que tinguem en coordinar i connectar, les nostres característiques locals amb les tendències i els fluxos globals.

 

El gran mèrit a nivell territorial que tenen els Terra i Taula és la seva capacitat de produir una imatge del nostre territori a partir de les experiències que proposen. Existeix una concepció del Baix Penedès, en tant que territori d’origen de les seves experiències, gràcies al Terra i Taula, i aquesta concepció va acompanyada d’una enorme dosi d’originalitat i qualitat. Les produccions dels Terra i Taula provoquen una connexió entre el seu producte i una manera, concreta, d’entendre i comprendre el Baix Penedès.

 

I el gran dèficit del nostre territori és que fins a dia d’avui, hem estat incapaços de crear una imatge del nostre territori atractiva. Sempre s’ha posat en relleu la incapacitat de coordinar els esforços dels municipis de la comarca i dels diferents sectors que la conformen. I com dèiem anteriorment, la clau en l’era de la globalització és aquesta connexió entre el local i el global.

 

Per a mi, en tant que geògraf, aquest és el gran mèrit dels Terra i Taula, la seva capacitat d’unir esforços, la seva capacitat de combinar els millors elements de la comarca i la seva capacitat de produir una imatge i un relat territorial de molt alt nivell.

 

El grup del Terra i Taula esdevé un exemple a seguir. Un exemple en la capacitat d’unir esforços, de complementar-se i la seva capacitat de produir coses. La nostra comarca necessita molt de la seva filosofia i de la seva conducta. Han obert un camí que hauria de permetre tenir un model guanyador en el repte de construir una imatge comarcal original, atractiva i solidaria.

 

 

@jaumecasanas

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s